Blinkende bolide
Het werkpaard van Arend Hoekerd

Een blinkende bolide hoeft niet altijd een flitsende oude sportwagen of een zeldzame motor te zijn. In deze blinkende bolide de Eicher ED 13 tractor van Hardenees Arend Hoekerd.

Arend (33 jaar) is overdag werkzaam als medewerker in de akkerbouw, bij een bedrijf dat groente verbouwt. Daar zit hij dagelijks op landbouwmachines en tractoren om het land en de gewassen te bewerken.” Maar dat is wel wat anders dan rijden op mijn eigen tractor. Ik werk dan met enorme machines, van alle gemakken voorzien en met meer dan 300 pk. Daar is mijn Eicher tractor met 1 cilinder en 13 pk maar een ukkie bij”

Opa
De liefde voor tractoren heeft Arend niet van een vreemde. Zowel zijn opa, vader en zijn 2 broers zijn gek van tractoren. Zij hebben ook meerdere tractoren en ze helpen elkaar met het onderhouden, restaureren en repareren van de machines. Arend zelf heeft geen technische achtergrond. ”Ik heb vroeger de LTS gedaan, afdeling landbouw breed. Daar leerde je van alles over het boerenbedrijf, dus akkerbouw, maar ook veeteelt. “Zelf was ik dus niet zo technisch, maar in de loop van de jaren leer je vanzelf veel bij. En mijn broers zijn echte techneuten, zij hebben mij veel over de tractoren geleerd. De laatste weken heb ik zelf de cilinder van mijn machine vervangen. Gewoon een kwestie van de stoute schoenen aantrekken en eraan beginnen!”

Eicher
Arend had vóór zijn huidige tractor meerder andere machines, maar hij vindt een Eicher gewoon de mooiste tractor. Na lang zoeken vond hij deze, die hij nu anderhalf jaar in bezit heeft. Zijn Eicher ED 13  tractor is van 1957, Duits fabricaat. “Het is eigenlijk wel een zeldzame machine want hij is voorzien van een maaibalkje aan de zijkant én een hefinstallatie achterop en dat is een combinatie die je bij Eicher maar zelden tegenkomt.” Het is niet echt een machine voor zwaar werk, maar Arend heeft in de laatste periode verschillende buren geholpen met diverse klussen, zoals grond vervoeren in de laadbak. Hij heeft ook het braakliggende veld achter zijn woning gemaaid.

“De laatste winter toen er veel sneeuw lag heb ik onze straat met de tractor sneeuwvrij gemaakt. Dat trok veel bekijks van de buren.” De appel valt niet ver van de boom want ook zoon Levi (7)  is gek van auto’s, motoren en vooral tractoren. Arend maakt geregeld even een kort ritje door de buurt met zoon en dochter. “Gewoon omdat we het alle drie heerlijk vinden om even die motor te horen lopen. Zo maar even een klein blokje om is voor ons dan al genoeg!”

Foto’s en video

 

 

Lees ook deze artikelen: