Verenigt u
Het is veel meer dan ballen smijten

U zag het vast wel eens, een idyllisch Frans dorpje met in het centrum een pleintje waar de inwoners een spel spelen met metalen ballen. Dat kan ook in ’t Harde.
Niet op zo’n sfeervol dorpsplein maar wel op de banen van de jeu de boules club.

Historie
De club is opgericht op 26 september 1996 . Na een start met beginners en ervaren spelers groeide de vereniging snel. Ook het spelniveau groeide mee. Hierdoor werd de behoefte om buiten de eigen vereniging op andere terreinen te kunnen spelen groter. Voor deze deelname is wel een licentie bij de overkoepelende Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) nodig . Per 1 januari 2003 werd Jeu de Boules Club
’t Harde toegelaten als lid bij de NJBB .

Ben van den Kommer, actief lid en belast met communicatie: ”Onze club heeft 12,5 jaar op een terrein naast ’t Poshuis gespeeld, maar we moesten plaats maken voor woningbouw. Eind augustus 2009 vond de opening van de nieuwe accommodatie plaats aan de Nijverheidsweg 1a, tussen de tennisvereniging en het zwembad. Hier hebben we de beschikking over zestien banen met verlichting en een clubhuis. Om competitie en toernooien te mogen spelen is 16 banen een minimaal vereiste. De club telt nu ca. 50 leden, waarvan de gemiddelde leeftijd vrij hoog is. Jeu de boules heeft landelijk (ca. 200 verenigingen) veel behoefte aan jonge spelers”.

Oud spel
Wie denkt dat jeu de boules oorspronkelijk een Frans spel is heeft het mis.
Het spel werd door de Grieken als eerste gespeeld. Het kon toen meer worden gezien als een soort kogelstoten. Het waren daarentegen de Romeinen die er een behendigheidsspel van maakten. Het spel werd snel ontzettend populair in bepaalde gebieden, zoals de Franse Provence. Het spel staat bij ons nu bekend als petanque.

Tactiek
Jeu de boules kent meerdere spelvormen, drie tegen drie, tweetallen of enkelspel.
Zeker met meerdere spelers is het behalve een spel van kunde (goed kunnen mikken en gooien) ook vooral een tactisch spel.
Ben: ”Het lijkt simpel, maar het is vooral een spel van aanval en verdediging. Eén partij gooit de but (een klein gekleurd balletje) in het speelveld en gooit de eerste bal. Daarna is de tegenpartij aan de beurt om dichter bij de but te komen. Lukt dat niet dan moet men net zo lang werpen tot dat wel lukt. Bij tweetallen en enkelspel heeft iedere speler drie ballen. Je kunt dus verdedigen door bv. de but te blokkeren, of juist aanvallen door een bal van de tegenpartij weg te schieten. Het is dus vaak de tactiek die een partij beslist.”

Als alle ballen zijn gespeeld wordt bekeken welke partij met één of meerdere ballen het dichts bij de but ligt. Een partij is gewonnen als men totaal 13 punten heeft behaald.

Modern Boulen
In de randstad zijn momenteel Boules Bars in opkomst. Vaak gaan mensen in een bar darten, kaarten of biljarten. Tegenwoordig kent men ook het zogenaamde Bar Boulen, een indoor baan waar men petanque kan spelen. Ben: “Wij hopen dat dit verschijnsel uiteindelijk meer jongeren naar de erkende verenigingen trekt, want jeu de boules verenigingen hebben dringend behoefte aan jonge spelers. Momenteel is, in het kader van maatschappelijke stage Rebecca Morren uit ’t Harde regelmatig op de baan te vinden. De stage is onderdeel van haar VWO opleiding. Uiteraard speelt ze graag zelf ook een rondje mee en vindt het erg leuk.

Kosten
Men kan bij de club vier dagen per week spelen en dat voor maar € 65,- per jaar.
Belangstellenden kunnen een maand lang kosteloos het spel ervaren en leren.

Geïnteresseerd, kijk op de site van de club jbctharde.nl

Foto’s

Lees ook deze artikelen: