Lobke Kingma uit ’t Harde was een van de gasten in De Buurtgenoot Radio, afgelopen woensdag op de LOE. Zij is van start gegaan met haar eigen praktijk: Lichthuis.

Lobke is orthopedagoog en revalidatietherapeut en begeleidt kinderen die rouwen. Ze helpt kinderen die te maken krijgen met het overlijden van een vader of moeder. Of die veel moeite ervaren doordat de ouders zijn gescheiden of juist doordat er een broertje of zusje in huis is die een ernstige ziekte of handicap heeft. Dat broertje of zusje zelf zou trouwens ook prima bij Lobke aan kunnen kloppen voor een beetje hulp.  Lobke creëert een veilige plek om over dat ‘moeilijke’ te praten en de kinderen te laten ontdekken dat hun verdriet er ook mag zijn (kinderen mogen hun tranen van Lobke bijvoorbeeld als diamantjes in een speciaal doosje bewaren). Lichthuis heet de praktijk, en Lobke hoopt dat ze binnenkort een mooie plek vindt om vanuit te werken (want nu gaat ze vaak nog naar de kinderen toe). Dus zijn er buurtgenoten (in ’t Harde of Elburg) die een prettige, lichte werkruimte beschikbaar hebben? Laat het Lobke weten. Ook heeft ze nog ruimte voor nieuwe kinderen om door haar begeleid te worden. Dus neem een kijkje op haar website: praktijklichthuis.nl (zoals ze zelf zegt: ‘De website staat nog in de kinderschoenen, maar mijn contacgegevens kun je alvast vinden’).

Ook te gast afgelopen woensdag: Margreet Bosch van het Sociaal Financieel Trefpunt denkt dat er in Elburg jaarlijks 200 – 400 mensen zijn die kampen met dakloosheid en heeft een paar ideeën die wel eens zouden kunnen helpen.

Waar Lobke een goede werkplek zoekt, is Margreet Bosch van Mee Veluwe (van waaruit ze weer werkt voor het Sociaal Financieel Trefpunt) juist op zoek naar woonplekken. Niet voor zichzelf, maar wel jaarlijks voor 200-400 mensen in Elburg die een dak boven hun hoofd zoeken. Ze heeft er begin deze week de gemeenteraad over bijgepraat en onder meer voorgesteld: ‘Kunnen we Elburgers niet wat meer oproepen om een stukje van hun woning te verhuren, zodat er meer aanbod komt?’. Het mes kan ook nog aan twee kanten snijden, denkt Margreet, want als je je een beetje eenzaam voelt in je grote huis, is het misschien best gezellig om hun huisgenoot te vinden… Heeft u ruimte over en wilt u hierover eens in gesprek met Margreet of een van haar collega’s? Op deze webpagina kun je lezen hoe je in contact kunt komen.

Als melk nou eens niet uit de fabriek kwam, maar gewoon direct uit de koe, zou het dan heel anders smaken? ‘Zeker weten!’ zegt boer Rick Visch die op ’t Harde een Verse-Melk-tappunt is begonnen.

Rick Visch was in de uitzending van woensdag de derde en laatste gast, hij heeft zo’n 180 melkkoeien en levert sinds jaar en dag heel wat litertjes ‘Witte Motor’ aan de melkfabriek. Maar, zo dacht hij, misschien moet ik het ook eens direct aan buurtgenoten gaan verkopen. Dan weten ze weer waar de melk eigenlijk vandaan komt. En hij voelde door alle ophef over boeren de laatste jaren ook enige aandrang om mensen te laten zien dat boeren zo kwaad niet zijn. Bovendien is die verse melk volgens Rick veel lekkerder: ‘Lekker romig!’ Met een euro of een muntje kunnen mensen de verse melk tappen. Een grote koelkast, gekoppeld aan een tap, maakt het gemakkelijk om een litertje verse melk op te pikken op het erf van de boer aan de Stadsweg 30 op ’t Harde. ‘En,’ belooft hij, ‘Als mensen het leuk vinden en ik niet al te druk ben, dan laat ik graag even het hele bedrijf zien.’ Dus, nieuwsgierig geworden. Zeker even langs gaan op de Stadsweg (je hoeft geen lege fles mee te nemen, die staan daar voor je klaar). Hier vind je meer info.

Lees ook deze artikelen: